Ülestõusmispühade ajal saab munadele anda vahvaid mustreid ja
värvitoone. Looduslike munavärvide otsimiseks ei ole vaja minna kaugele
– ava lihtsalt köögikappide uksed ja vaata, mida värvilist sealt leiad.
Altpoolt leiad mõned värvi andvad toiduained, millega pühade ajal katsetada:
Sinine – mustikad, punase kapsa lehed, punase viinamarja mahl, arooniad
Pruun või beež – kohv, must tee, purustatud lepakäbid
Kuldpruun – tilliseemned
Pruunikas oranž – tšillipulber
Kollane – kurkumipulber, apelsini- või sidrunikoored, kummelitee, roheline tee, saialilletee
Roheline – spinatilehed, klorella vetika pulber
Rohekaskollane – kollased õunakoored
Lilla – punapeet või peedimahl, hibiski ehk karkade tee, punane vein
Pruunikaslilla – naistepunatee
Oranž – kollased sibulakoored, riivitud porgand, paprikapulber
Roosa – punapeet või peedimahl, jõhvikad või jõhvikamahl, külmutatud vaarikad, punase viinamarja mahl
Punane – granaatõunamahl, punase sibula koored, kirsid
Pruun või beež – kohv, must tee, purustatud lepakäbid
Kuldpruun – tilliseemned
Pruunikas oranž – tšillipulber
Kollane – kurkumipulber, apelsini- või sidrunikoored, kummelitee, roheline tee, saialilletee
Roheline – spinatilehed, klorella vetika pulber
Rohekaskollane – kollased õunakoored
Lilla – punapeet või peedimahl, hibiski ehk karkade tee, punane vein
Pruunikaslilla – naistepunatee
Oranž – kollased sibulakoored, riivitud porgand, paprikapulber
Roosa – punapeet või peedimahl, jõhvikad või jõhvikamahl, külmutatud vaarikad, punase viinamarja mahl
Punane – granaatõunamahl, punase sibula koored, kirsid
1. variant – leota mune värvivees
Üks võimalus munade värvimiseks on keeta toiduainest veega värviline
vedelik ning asetada keedetud muna selle sisse mitmeks tunniks ligunema.
Värvilise vedeliku keetmiseks kulub olenevalt kasutatud toiduainest
15-60 minutit. Kuna värv jääb munadel kordades heledam, tasub keeta
võimalikult tume vedelik. Lase vedelikul enne munade sissepanekut
jahtuda toatemperatuurini.
Lisa värvivette ka veidi äädikat, et värv kinnituks munakoorele
paremini. Aseta munad ligunemise ajaks külmikusse. Mida kauem mune
värvivees hoiad, seda tumedamat värvi pärast munad jäävad. Leotamise
järel ära mune loputa. Kui kasutad mahla või mustikaid, võid munad kohe
nende sisse värvuma panna.
2. variant – keeda mune koos värviainetega
Mustri saamiseks võid toore muna ümber sättida nt kuuseoksi, tangu-
või kruubiterasid, ravimtaimi jne. Seejärel säti muna ümber
sibulakoored, kapsalehed, spinatilehed vmt ning pane munad valge
riidetüki, marli või sukkpükstest lõigatud tüki sisse. Sibulakoored võid
siduda muna ümber ka intensiivset värvi villase lõngaga. Keeda mune
10-15 minutit. Mida kauem keedad, seda tumedama värvi saad. Keetmise
järel lase munadel veel keeduvees liguneda. Mune võib ka keeta kanges
taimetees või kohvis.
Pärast värvimist hõõru munad üle toiduõlise (kasuta nt oliiviõli või
kookosõli) köögipaberiga, see paneb matid värvilised munad rohkem
särama.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar